Kecoh baru-baru ini tentang penangkapan besar-beasaran ahli politik dan VVIP di Arab Saudi.

Pelbagai andaian dan info ditafsirkan di media massa.

Bagi kami, penulisan oleh Tuan Ayman Rashdan Wong tentang hal ini menarik untuk dikongsi.

Penangkapan Besar-Besaran

Putera Mahkota Mohammad Salman
Imej via Facebook

Putera Mahkota Mohammad bin Salman (MBS) telah menangkap berpuluh-puluh VVIP termasuk sepupunya Putera Alwaleed bin Talal, orang Saudi terkaya, Putera Mutaib bin Abdullah, Menteri Saudi Arabian National Guard (SANG) dan Putera Turki bin Abdullah, bekas gabenor Riyadh.

Penangkapan dibuat atas nama pembanterasan rasuah, tapi orang yang cerdik politik pasti faham apa yang berlaku sebenarnya. Ini adalah sebahagian daripada “Saudi Game of Thrones”, lanjutan daripada pelucutan Putera Muhammad bin Nayef daripada jawatan Menteri Dalam Negeri semasa Jun yang lalu.

Jadi apa yang MBS cuba main sekarang ialah mencantas semua potensi ancaman kepada kedudukannya, dengan restu ayahandanya Raja Salman.

Disebabkan putera-putera Bani al-Saud berasal daripada ibu yang berbeza, mereka saling tidak percaya satu sama lain. Putera-putera beribu sama akan membentuk “clan” atau ʿāʾilat (عَائِلَة) yang tersendiri, misalnya “Tujuh Sudairi” (السديريون السبعة) yang merupakan perikatan antara 7 anak daripada Hussa al-Sudairi iaitu Fahd, Sultan, Abdul Rahman, Nayef, Turki, Salman dan Ahmed.

Mutaib dan Turki adalah anak Raja Abdullah yang dilahirkan oleh Fahda al-Shammari. Mereka dan Sudairi bukan saja tak rapat malah bermusuhan sesama lain. Dalam tradisi Bani al-Saud, portfolio keselamatan diagih-agihkan kepada ʿāʾilat yang berbeza: Sudairi jaga tentera, Abdullah jaga SANG.

Untuk MBS yang masih muda dan mentah, penyusunan kuasa sebegini cukup membahayakan. Mana-mana putera boleh bekerjasama dengan SANG untuk menjatuhkan MBS.

Kini, dengan penyingkiran Muhammad bin Nayef (ketua perisik) dan Mutaib bin Abdullah (ketua SANG), MBS dapat menguasai ketiga-tiga cabang aparatus keselamatan. Maka MBS bebas daripada sebahagian besar ancaman kepada kedudukannya.

Tapi persoalannya, kenapa sekarang?

Salah satu sebab ialah badan Raja Salman yang semakin tak sihat, jadi beliau nak memastikan anak kesayangannya dapat berkuasa dengan selesa. Beberapa jam sebelum penangkapan, Trump menelefon Raja Salman untuk memperkukuhkan kerjasama dua hala termasuk rancangan Saudi untuk memasarkan saham (IPO) Saudi Aramco di bursa New York (NYSE) dan pembelian THAAD oleh Saudi. Kiranya dapat restu (endorsement) daripada Trump lah tu.

Selain putera-putera yang menjaga keselamatan, turut ditangkap ialah taikun-taikun Saudi yang mampu menggulingkan MBS dengan wang. Alwaleed tak campur sangat politik, tapi hartanya berjumlah US$ 17 bilion, dua kali ganda harta yang dimiliki George Soros. Tambahan beliau seorang yang lantang, jadi adalah normal beliau dilihat sebagai potensi ancaman.

Bilionaire seperti Waleed bin Ibrahim, pengerusi Middle East Broadcasting Company (MBC) dan Bakr bin Laden (abang Osama bin Laden) turut ditangkap. Teknokrat seperti Adel Fakieh (Menteri Ekonomi) turut ditahan, supaya MBS dapat ambil semua kredit transformasi ekonomi Saudi, terutamanya selepas Saudi Aramco melakukan IPO kelak.

Dan macam-macam lagi berlaku ekoran daripada itu. Di Lubnan, Saad Hariri, perdana menteri yang pro-Saudi telah meletak jawatan atas alasan ancaman Iran dan Hizbullah, sesuatu yang “fit” ke dalam naratif Saudi tentang ancaman Iran, ekoran daripada tuduhan Saudi-US bahawa tentang pelancaran peluru berpandu Iran daripada Yaman.

Politics is all about power. The road to power is paved with casualties. Mereka yang ditangkap kali ini adalah “casualties” yang terkini, dan bukanlah casualties yang terakhir.

Copy

Penulis: Ayman Rashdan Wong

Seorang pegawai pentadbir diplomatik di sektor kerajaan. Rajin berkongsi tentang ilmu politik dan ekonomi di status Facebook beliau.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.