Dalam Bahasa Melayu, unit amanah adalah perkataan asal bagi ayat ‘unit trust’. Di Malaysia, penggunaan istilah unit trust lebih popular berbanding daripada perkataan unit amanah.

Terdapat lebih kurang 36 syarikat pengurus dana peribadi yang menguruskan unit trust di Malaysia.

Apakah yang dimaksudkan dengan Unit Trust?

Daripada segi istilah, unit trust adalah satu bentuk kolektif yang disediakan oleh pelabur yang mempunyai objektif yang sama untuk penyimpanan simpanan mereka. Kemudiannya ianya dilaburkan dalam saham atau aset lain yang diuruskan oleh pengurus dana profesional.

Bergantung kepada jenis dana, pengurus dana mungkin melabur dalam aset seperti bon, saham, derivatif, instrumen pasaran wang, wang tunai ataupun hartanah. Aset-aset ini merupakan aset yang produktif yang akan menjana keuntungan kepada pemiliknya. 

Jadi sebagai pelabur unit trust, anda akan memiliki aset-aset ini secara tidak langsung. Oleh itu, setiap sen yang anda laburkan dalam unit trust adalah mengikut aset pilihan anda sendiri.

kekurangan unit trust
Imej via [moneycrashers]

Kelebihan Dan Kekurangan Unit Trust

Sebelum melabur, pastinya kita akan meminta penjelasan daripada ejen berkenaan dan ejen tersebut akan terangkan segala-galanya. Namun, masih ada perkara yang mereka tak beritahu kita. Jom kami senaraikan 7 kelebihan dan kekurangan unit trust wajib tahu.

Kelebihan Unit Trust:

1. Pelaburan Modal Rendah

Unit trust membolehkan seseorang dengan modal serendah RM1,000 untuk menyertai pasaran saham dengan risiko yang sangat rendah, berbanding dengan pelaburan langsung di Bursa Saham Malaysia.

Oleh itu, ia sangat berpatutan dan mudah bagi kita terus melabur setiap bulan jika kita mahu. Dengan unit trust, semua orang boleh melabur!

2. Kecairan Yang Sangat Tinggi

Apa yang dimaksudkan dengan kecairan? Secara ringkasnya, amat mudah untuk kita dapatkan wang tunai dari pelaburan tanpa dikenakan bayaran sebelum pelaburan tersebut matang.

Dengan unit trust, anda boleh menarik pelaburan anda pada bila-bila masa berdasarkan harga semasa tanpa sebarang penalti. Inilah kelebihan unit trust ramai tak tahu.

kekurangan unit trust
Imej via [sanlamreality]

3. Penggabungan

Kelebihan unit trust adalah penggabungan. Penggabungan adalah kemampuan aset untuk menjana pendapatan yang kemudian dilaburkan semula untuk menjana pendapatan mereka sendiri.

Terdapat dua sumber modal dalam kes ini, iaitu modal pelaburan dari poket kita sendiri dan modal pelaburan dari keuntungan pelaburan awal itu sendiri.

4. Menjimatkan Kos

Setiap pelaburan dikenakan kos dan cukai tertentu. Bayaran dalam pelaburan unit trust adalah merupakan dari caj penjualan dan pengurusan. Caj jualan antara 5-6% dan caj pengurusan adalah 1.5% setiap tahun.

Sekiranya anda melabur RM1000, maka caj jualan adalah RM47.62. Bermakna hanya RM952.38 daripada RM1,000 yang akan dilaburkan sebenarnya.

5. Kepelbagaian

Dana unit trust dilaburkan untuk 50 syarikat tersenarai awam, merangkumi pelbagai sektor seperti produk pengguna, minyak dan gas, minyak sawit, kesihatan, komunikasi dan lain-lain.

Selain itu, kelebihan unit trust juga adalah kepelbagaian pelaburan di luar negara yang telah dicapai. Bagi pelabur individu dengan modal terhad, sangat sukar untuk mencapai tahap kepelbagaian ini.

6. Pengurusan Oleh Para Profesional

Unit trust biasanya diuruskan oleh para profesional yang berpengalaman dalam dunia pelaburan. Mereka mempunyai kemahiran dan telah melakukan kajian untuk mengurus pelaburan ini.

Syarikat unit trust juga dipantau oleh Suruhanjaya Sekuriti untuk memastikan industri unit trust ini mematuhi standard yang tinggi.

kekurangan unit trust
Imej via [kenyanwallstreet]

7. Fleksibel

Sekiranya pelabur memerlukan wang tunai, mereka tidak perlu menjual semua saham pelaburan mereka. Mereka hanya perlu menjual jumlah yang mereka perlukan sahaja. Ia amat berbeza berbanding dengan jenis pelaburan lain. 

Kekurangan Unit Trust

Namun dalam kelebihan unit trust, terdapat beberapa kekurangan unit trust juga. Antara kekurangan unit trust yang tidak diberitahu oleh ejen adalah seperti berikut.

1. Hanya Mempunyai Satu Cara Untuk Membeli

Dengan saham individu dan dana yang diperdagangkan di bursa, pelabur mempunyai banyak cara untuk membeli unit trust. Pelabur boleh membelinya melalui puluhan syarikat broker, namun kekurangan unit trust adalah hanya berapa pelabur sanggup membayar komisen.

Pelaburan mesti dibeli terus dari penerbit unit trust dan harga pembeliannya tidak kompetitif. Jadi ini adalah kekurangan unit trust yang utama yang perlu dihadapi oleh pelabur.

2. Aliran Masuk

Walau bagaimanapun, aliran masuk baru ke dana pertukaran mata wang atau dana bersama meletakkan pelabur semasa pada kelemahan yang ketara.

Aliran masuk ke unit trust dapat mencairkan bahagian keuntungan pelabur yang miliki. Maka, semakin besar kepercayaan, jadi, semakin terhadlah pengurusan peluang pelaburan. Ini juga antara kekurangan unit trust yang perlu kita renungkan juga.

kekurangan unit trust
Imej via [baituljannah

3. Bayaran Cukai Yang Tinggi

Pelabur perlu ingat bahawa walaupun mereka tidak membayar untuk pengurusan aktif dengan unit trust, bayaran yang berkaitan dengan produk ini setanding dengan beban dana bersama.

Kekurangan unit trust juga adalah cukai sering kali lebih tinggi. Tahukah anda, semakin tinggi cukai yang dikenakan, semakin besar keuntungan yang mereka dapat dari pulangan pelaburan dalam jangka masa ke masa.

4. Tiada Perubahan Dalam Pegangan

Salah satu perbezaan yang paling jelas adalah setelah unit trust terbentuk, pegangan asasnya tetap sama sehingga tarikh penamatannya.

Itu adalah kelebihan jika pegangan tersebut berprestasi baik, tetapi jika nilai mereka jatuh, pelabur biasanya akan kehilangan wang. Jadi, ini juga antara kekurangan unit trust yang agent tidak beritahu kita.

5. Tidak Bagus Bagi Yang Ingin Kelabur Dalam Jangka Masa Pendek

Kekurangan unit trust juga amat tidak sesuai kepada pelabur yang ingin melabur dalam jangka masa pendek. Untuk melabur, seelok-eloknya para pelabur harus membuat pelaburan dalam jangka masa yang panjang.

kekurangan unit trust
Imej via [kunantaproduction]

6. Tidak Baik Untuk Mereka Yang Ingin Elak Risiko Dengan Pelbagai Cara

Tahukah anda, unit trust sememangnya amat penuh dengan risiko tinggi. Jadi, ia tidak sesuai untuk mereka yang ingin lari dari risiko yang tinggi. Pastikan anda benar-benar mampu menghadapi risiko dan bersedia terutamanya dari segi kewangan.

7. Tiada Kuasa Mengawal Keputusan Pelaburan

Kekurangan unit trust yang terakhir adalah kita tiada kuasa untuk mengawal keputusan pelaburan. Sekiranya terjadi kerugian dalam pelaburan tersebut, maka kita juga akan rugi.

Itulah perkara yang selalu agent tidak beritahu kita sedangkan kita sudah melabur dalam unit trust. Haruslah kita tahu akan perkara-perkara di atas untuk memudahkan kita.

Jom baca juga kisah kelebihan sedekah, cara simpan duit untuk baru bekerja, buku saham dan barang hantaran lelaki bajet.

Rujukan

  1. kelebihan dan keburukan unit trust https://bijakringgit.wordpress.com/2008/03/09/kelebihan-dan-keburukan-unit-trust/
  2. Advantages and disadvantages of unit trust https://financelearners.blogspot.com/2011/04/advantages-disadvantages-unit-trust.html
  3. The disadvantage of unit trustLink https://finance.zacks.com/disadvantages-unit-trust-8520.html
Copy

Penulis: rinazul

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.