Struktur modal adalah penggabungan hutang jangka panjang syarikat, hutang jangka pendek tertentu, ekuiti umum dan ekuiti kegemaran. Struktur modal merupakan kepelbagaian sumber dana syarikat yang digunakan untuk membiayai keseluruhan operasi dan pertumbuhan syarikat.

Hutang datang dalam bentuk bon terbitan atau nota belum bayar (notes payable) jangka panjang, manakala ekuiti dikategorikan sebagai stok umum atau biasa, stok kegemaran, atau perolehan yang diperolehi. Hutang jangka pendek seperti keperluan modal kerja juga dianggap sebagai sebahagian daripada struktur modal.

Kadar hutang jangka pendek dan jangka panjang diambil kira dalam menganalisis struktur modal sesebuah syarikat. Apabila bercakap tentang struktur modal, pastinya perkara yang dirujuk adalah tentang hutang syarikat atau ratio ekuiti, yang mana memberikan gambaran tahap risiko sesebuah syarikat. Kebiasaannya, sesebuah syarikat yang dibiayai dengan jumlah hutang yang banyak memiliki tahap risiko yang tinggi kerana ia mempunyai ancaman yang tinggi.

Jemput juga baca artikel

Rujukan

Copy

Penulis: safwanrazali

Minat dengan bola sepak dan peminat setia Manchester United. Berkongsi ilmu untuk manfaat semua generasi.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.