“A life that has spanned over 90 years does give you time to mull over some successes.”

Itu antara petikan daripada autobiografi Tengku Dato’ Paduka Noor Zakiah Tengku Ismail dalam memoir dirinya. Artikel kali ini membawakan kisah biodata Tengku Noor Zakiah untuk dijadikan inspirasi kita semua. Jom baca!

Pengenalan

Tengku Dato’ Paduka Noor Zakiah merupakan broker saham bumiputera pertama wanita, yang mengasaskan K & N Kenanga Sdn. Bhd. pada tahun 1973 dengan kerjasama Tuan Haji Kamaruddin Taha.

Visi mereka ingin menjadikannya sebuah syarikat pelaburan bebas, yang kini telah memenangi banyak anugerah ekonomi. Sejak kecil, beliau sudah menunjukkan minat dalam bidang keusahawanan dengan menjual hiasan bunga kenanga dan upah menjahit pakaian jahit. Seterusnya, beliau membuka kedai pakaiannya sendiri, diikuti oleh perusahaan runcit yang dipanggil Silver & Silk pada tahun 1960-an.

Sekitar masa ini, beliau sudah mula berkecimpung dalam pasaran saham, dan kemudiannya memperolehi lesen pembrokeran saham dan menemui firma broker saham.

Biodata dan Latar Belakang

Imej via The Star

Datang dari garis keturunan kerajaan Patani, iaitu sebuah empayar selatan Thailand yang ditubuhkan pada abad ke-14, beliau mempunyai hubungan yang jauh tapi kuat dengan datuknya, Sultan Abdul Kadir Kamaruddin, raja terakhir kerajaan Patani yang hilang.

  • Kelahiran: Tahun 1926, di Estet Menkebang (Kebun Raja), Kuala Krai, Kelantan
  • Kehidupan peribadi: Ibu tunggal; 7 anak, 18 cucu, 6 cicit
  • Kerjaya: Pada masa ini, pengerusi bukan eksekutif K & N Kenanga Holdings Bhd, dilantik sebagai Lembaga Pengarah pada Julai 1996; pengasas bersama Kenanga Investment Bank Bhd
  • Makanan kegemaran: Semua makanan kerana saya suka makan!
  • Tempat kegemaran: Pondok kecil saya
  • Hobi: Melancong, menghabiskan masa bersama keluarga, mereka bentuk perhiasan
  • Nilai: Kejujuran
  • Inspirasi: Margaret Thatcher

Antara petikan beliau bersama akhbar The Star,

“Saya hanya berada di sekolah berasrama selama dua tahun. Saya berhenti kerana Perang Dunia II telah merebak ke kawasan kami. Nasib saya baik kerana kebetulan pada hari saya pulang dengan kereta api ke rumah, pada keesokan harinya – serangan ke atas Tanah Melayu bermula.

“Tidak lama kemudian.kami dapat tahu bahawa Jepun bukan sahaja menyerang Pearl Harbor – mereka juga mendarat di pantai-pantai di Kota Bharu.”

Pengalaman dalam Bidang Keusahawanan

Antara koleksi jahitan. Imej via thefullfrontal

Tengku Dato’ Paduka Noor Zakiah membuat keuntungan pertamanya dengan menjual bunga kenanga (ylang ylang) pada umur 7 tahun, seterusnya ke bidang jualan pakaian (dengan jenama Silver & Silk) sebelum mendapatkan lesen pembrokeran saham ketika dalam tempoh negara masih baru lagi mencapai kemerdekaan.

Sewaktu muda, beliau banyak membelek keratan akhbar yang menampilkan halaman fesyen. “Saya terpesona dengan pakaian yang cantik-cantik di halaman fesyen. Saya mula memotong muka surat tersebut dan jadikan sebagai rujukan supaya saya dapat belajar lebih lanjut. ”

“Saya mula minat dalam membuat pakaian. Saya akan memotong dan menjahit pakaian dan hasilnya diterima dengan baik oleh kawan-kawan dan saudara-mara saya. ”

Tengku Dato’ Paduka Noor Zakiah adalah pemotong kain yang terlatih, pelukis dan tukang jahit yang juga suka mereka bentuk barangan kemas dan batu permata berharga.

“Zaman remaja saya dan awal 30-an, saya mempunyai butik, salon kecantikan serta kedai seni dan kraf. Saya benar-benar seronok untuk terlibat dengan penganjuran pameran fesyen bagi tujuan kutipan kebajikan pihak badan amal di Kota Baru dan Kuala Lumpur,” katanya.

“Tetapi apabila saya menemui dunia broker saham, aktiviti berkaitan fesyen dan perhiasan bertukar menjadi sekadar hobi saya.”

Pembabitan Awal dalam Bidang Pelaburan

Pada awal tahun 70-an, bekas Timbalan Perdana Menteri Tun Ghafar Baba (1986-1993) memperkenalkan Tengku Noor Zakiah kepada Kamaruddin Taha yang kemudiannya membantu menguruskan K & N Kenanga bersama-sama sebelum ia berkembang beberapa tahun kemudian menjadi Kenanga Investment Bank yang produktif.

Pengalaman pertama Tengku Dato’ Paduka Noor Zakiah  dalam pembrokeran saham adalah pada tahun 1964, apabila beliau membeli saham broker Scotland yang telah bersara di syarikat bursa saham tertua Malaysia, Hallam & Co dan menjadi ahli di Bursa Saham Malaysia.

Cap jari beliau dicetak di bursa, menjadikan beliau broker saham wanita bumiputra pertama di Malaysia, yang diiktiraf sebagai ahli wanita pertama yang diterima oleh Bursa Malaysia Securities Bhd.

Pengasasan Kenanga

Pada tahun 1973, beliau mengasaskan K & N Kenanga Sdn Bhd, yang kini dikenali sebagai Kenanga Investment Bank Bhd, dan mengetuainya sebagai pengerusi eksekutif. Selama bertahun-tahun ketika Tengku Dato’ Paduka Noor Zakiah sedang menguruskan pejabatnya di Bank Negara, ada seorang pelatih muda yang masih baru habis belajar dari Universiti Malaya berada di bawah seliaannya.

Pelatih muda itu kemudiannya menjadi ahli Parlimen wanita paling lama berkhidmat (1978-2013), Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (1987-2008), iaitu wanita besi yang mesra dikenali sebagai Rafidah Aziz.

Kejayaan Cemerlang

Dalam kerjaya yang dihiasi dengan banyak kejayaan, Tengku Dato’ Paduka Noor Zakiah  menganggap pencapaiannya yang paling membanggakan ialah penyenaraian K & N Kenanga di papan utama Bursa Malaysia.

Selain itu, Kenanga Investment Bank berjaya menyelesaikan penggabungannya dengan ECM Libra Investment Bank.

Menurut beliau,

“Hal ini penting (untuk saya), kerana selepas hampir 40 tahun, Kenanga Investment Bank kini merupakan bank pelaburan bebas terbesar di negara ini (dari segi jumlah dan nilai dagangan ekuiti),” katanya berkilauan, “Ia seperti menonton kanak-kanak membesar menjadi dewasa yang matang dan berjaya. Tiada perkataan yang boleh menggambarkan rasa bangga, pencapaian dan kepuasan yang saya rasa. “

“Ini adalah masa yang menarik untuk kami dan terutama untuk saya.”

Dengan penggabungan itu selesai, Noor meramalkan perjalanan transformasi untuk syarikat dengan perkara-perkara baru dan lebih besar di pada masa hadapan untuk K & N Kenanga.

Pandangan Mengenai Dunia Pelaburan

Mengambil kira persekitaran dagangan semasa, pasaran saham sangat bergantung kepada keadaan negara pada bila-bila masa, dan kita tidak boleh mengharapkan pasaran akan berlaku secara konsisten dalam trend menaik.

Walau bagaimanapun, beliau tetap optimis. Lebih penting lagi, beliau menyatakan bahawa prospek politik Malaysia yang stabil dan dengan faktor-faktor positif akan menjamin perkembangan masa depan negara dan seterusnya industri broker saham.

Akhir sekali, antara pesanan yang dititipkannya yang boleh dijadikan pedoman ialah,

“Anda mesti gembira dengan pekerjaan anda kerana itulah satu-satunya cara untuk mencapai kecemerlangan.”

Semoga anda menyukai artikel biodata Tengku Noor Zakiah ini. Jemput juga baca biodata pengasas Google dan biodata Rentap

Copy

Penulis: Jefri Yusof

Berminat dengan kajian Malaysia. Rajin mengupas isu semasa.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.