Christy Walton merupakan salah seorang individu terkaya di dunia dan juga penderma utama di seluruh dunia. Beliau mewarisi kekayaan beliau daripada mendiang suami beliau, John Walton, anak lelaki kepada pengasas Walmart, Sam Walton, yang meninggal dunia dalam satu nahas kapal terbang pada tahun 2005 ketika sedang menguji sebuah pesawat ujian berhampiran Jackson Hole, Wyoming.

Selama beberapa tahun, majalah Fortune menggelarkan Christy Walton sebagai wanita terkaya di dunia, namun pada tahun 2015, satu analisis dokumen pengadilan oleh Bloomberg telah menyebabkan majalah tersebut menyimpulkan nilai sebenar kekayaan beliau adalah $5 bilion, bukannya $37 bilion seperti yang disangka sebelum ini.

Secara keseluruhan, kekayaan keluarga tersebut mampu mencecah setinggi $30 bilion, namun dalam kes Christy Walton, anak lelaki beliau, Lukas Walton menerima bahagian paling besar dalam pusaka mendiang bapa beliau, John Walton.

Imej via NOT JUST RICH!

Sebahagian besar daripada kekayaan Christy Walton datang daripada saham yang beliau miliki di Walmart, yang terdiri daripada 12% saham penting. Menurut Forbes, pada tahun 2013, pendapatan tahunan beliau dalam dividen Walmart sahaja adalah sebanyak $460 juta selepas cukai. Beliau juga memiliki jutaan saham pengeluar panel solar, First Solar dan 26% saham di bank komersial terbesar Arkansas, Arvest Bank.

Seperti yang dinyatakan oleh The Giving Index” dalam majalah Portfolio, Walton disenaraikan sebagai dermawan wanita tertinggi berdasarkan jumlah yang beliau dermakan sebagai satu peratusan daripada kekayaan beliau. Beliau mungkin paling dikenali untuk derma-derma yang dilakukan untuk organisasi-organisasi di seluruh negara.

Selain itu, Walton merupakan pengerusi bersama Tabung Biasiswa Kanak-Kanak, sebuah organisasi yang menjalankan pendidikan swasta berpatutan kepada kanak-kanak berpendapatan rendah, yang diasaskan bersama oleh mendiang suami beliau pada tahun 1988. Beliau juga menderma kepada banyak organisasi bukan keuntungan termasuklah The Philanthropy Roundtable (yang disertai oleh suami beliau), Muzium Sejarah Alam San Diego, Persatuan Zooligi San Diego, dan Muzium Antarabangsa Mingei.

Sebagai tambahan kepada pemberian peribadi beliau, Walton berada dalam lembaga yayasan Walton Family Charitable Support Foundation, yang mempunyai projek haiwan peliharaannya sendiri yang Walton sumbangkan, kebanyakannya untuk pendidikan.

Di samping itu, Walton juga telah menghasilkan filem yang diadaptasi daripada buku Rudolfo Anaya, “Bless Me Ultima” pada tahun 2013, yang mana beliau telah menerima satu anugerah daripada Imagen Foundation, yang menganjurkan pekerjaan dan gambaran positif orang-orang Latin di dalam televisyen dan filem.

Rujukan

 

Copy

Penulis: safwanrazali

Minat dengan bola sepak dan peminat setia Manchester United. Berkongsi ilmu untuk manfaat semua generasi.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.