Hukum permintaan atau “law of demand” merupakan satu konsep paling asas dalam ekonomi, Ianyan berfungsi dengan hukum penawaran untuk menjelaskan bagaimana pasaran ekonomi memperuntukkan sumber dan menentukan hara barangan dan perkhidmatan yang kita lihat dalam transaksi setiap hari.

Hukum permintaan menunjukkan bahawa kuantiti yang dibeli berbeza secara berlawanan dengan harga. Dengan kata lain, semakin tinggi harga, semakin rendah kuantiti permintaan. Ini berlaku kerana keseimbangan pengguna (diminishing marginal utility), iaitu pengguna menggunakan unit-unit pertama sesuatu barangan ekonomi yang mereka beli untuk memenuhi keperluan utama yang paling penting dahulu, dan menggunakan setiap unit tambahan barangan untuk memenuhi hujung bernilai lebih rendah secara berturut-turut.

Ekonomi melibatkan kajian tentang bagaimana manusia menggunakan sumber yang terhad untuk memenuhi kehendak yang tidak terhad. Hukum permintaan menumpukan kepada kehendak-kehendak yang tidak terhad itu. Secara semula jadinya, manusia mengutamakan kehendak dan keperluan yang lebih penting berbanding yang kurang penting di dalam tingkah laku ekonomi mereka, dan ini membawa kepada bagaimana manusia memilih dengan sumber yang terhad tersedia untuk mereka.

Bagi sebarang barangan ekonomi, unit pertama barangan tersebut yang pelanggan dapatkan akan cenderung untuk digunakan untuk memenuhi keperluan pengguna yang paling penting yang barangan tersebut boleh penuhi.

Rujukan

Copy

Penulis: safwanrazali

Minat dengan bola sepak dan peminat setia Manchester United. Berkongsi ilmu untuk manfaat semua generasi.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.